Sık Sorulan Sorular

Lisans
  • Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün eğitim dili İngilizce mi?

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim dili İngilizcedir. Lisans öğrencileri aşağıda sıralanan sınavlardan birinde başarılı olmaları halinde bölüm derselerini almaya başlayabilirler. İngilizcelerinin yeterli olmaması durumunda İngilizce Hazırlık Okulu’na devam ederler. Resmi dili İngilizce olan ülkelerin vatandaşlarının İngilizce yeterliklerine, Yabancı Diller Yüksekokulu’nun mülakatı ve gerektiğinde yazılı sınav sonucuna göre karar verilir.

Sınavlar:

BUEPT (Bogazici University English Proficiency Test)
(Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı)
Minimum Puan: 60
Bu sınav Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu (Bogazici University School of Foreign Languages) tarafından senede birkaç kere düzenlenir. Sınav tarihleri hakkındaki gerekli bilgileri elde etmek için Yabancı Diller Yüksek Okulu'na başvurunuz. Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı'nın geçerlilik süresi iki yıldır. http://www.yadyok.boun.edu.tr

USA: TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
Minimum Puan: 550, TWE: 4.5
Bilgisayarlı TOEFL: 213, TWE: 4.5
TOEFL IBT Test: 79, TWE: 24
Bir çok ülkede yıl boyunca haftada en az birkaç kere olmak üzere düzenlenen bu sınavın geçerliliği iki yıldır. Üç tarz TOEFL da TWE bölümüyle beraber kabul edilir.

UK: IELTS Test (International English Language Testing System)
Minimum Puan: 7
İngiliz Kültür Merkezi (British Council) tarafından düzenlenen bu sınavın geçerliliği iki yıldır.

  • Yabancılar için Türkçe (TKF) derslerinden kimler yararlanabilir?

Anadili Türkçe olmayan yabancı uyruklular ile eğitim dili farklı olan bir ülkede uzun süre yaşamış T.C. uyruklular TKF derslerinden yararlanabilirler.

  • Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün hangi bölümlerle çift anadal yapabilirler? Bunun koşulları nelerdir?

Lütfen tıklayınız: Lisans/Çap

  • Zorunlu ders nedir?

Lütfen tıklayınız: Lisans/Ders Tanımları/Zorunlu Dersler

  • Seçmeli ders nedir?

Lütfen tıklayınız: Lisans/Ders Tanımları/Seçmeli Dersler

  • Seçmeli ders için bir sınırlama var mı?

Lütfen tıklayınız: Lisans/Ders Tanımları/Seçmeli Derslere getirilen Sınırlamalar

  • Seçmeli olarak kabul edilmeyen ders var mı?

Lütfen tıklayınız: Lisans/Seçmeli Olarak Kabul Edilmeyen Dersler

  • Önkoşullu ders nedir?

Lütfen tıklayınız: Lisans/Ders Tanımları/Önkoşullu Dersler

  • Bazı derslerin kotası genellikle dolu oluyor, bu dersleri alabilmenin bir yolu var mı?

Bazı derslerin kotası talebin fazla olması nedeniyle erken dolmaktadır. Kayıt döneminin ilk günü, erken saatlerde okuldaki bilgisayarlardan kayıt olmaya çalışmak kotaları çabuk dolan kitle derslerini alma şansınızı arttıracaktır. Ayrıca o dersi almak sizin için gerçekten çok önemliyse Kayıt İşleri Web Sayfası üzerinden “consent” isteyebilirsiniz. Elektronik ortamda derse kabul edilmezseniz ve hala ısrarlıysanız (eğer size vakit ayırabiliyorsa) dersin hocası ile yüzyüze görüşmek ve kibar bir şekilde dersi almanın sizin için neden önemli olduğunu anlatmak “consent” verilmesi için faydalı olabilir.

  • Danışmanıma neleri danışabilirim?

Web sayfasından öğrenemediğiniz derslerle ve programla ilgili bilgileri ve akademik öğrenci sorunlarınızı danışabilir, ayrıca önerilerinizi iletebilirsiniz.

  • Danışmanımın kim olduğunu ve görüşme saatlerini nasıl öğrenebilirim?

Kayıt dönemlerindeki görüşmeler için Boğaziçi Üniversitesi’nin internet sitesinde Akademik Takvim sekmesinden bilgi alınabilir. Öğrenim dönemi süresince danışmanların oda kapılarına asılı programlardan ofis saatlerini öğrenebilir ve bu saatler içinde görüşebilirsiniz.

  • Zorunlu olarak aldığım dersten çekilebilir miyim?

İlk iki dönem zorunlu derslerinden çekilemezsiniz. Üçüncü döneminizden itibaren dersin açıldığı ilk dönemde almak koşuluyla zorunlu dersinizden de çekilebilirsiniz.

  • Seçmeli olarak aldığım dersten çekilebilir miyim?

Seçmeli olarak aldığınız dersten çekilebilirsiniz. Ancak bir sonraki dönem o dersi veya o dersin yerine geçebilecek başka bir seçmeli dersi almalısınız. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız: Lisans/Ders Tanımları

  • Bu derste başarılı olamayacağım, ne yapmalıyım?

Aldığınız dönemdeki derslerin içeriklerinin ve sayısının fazla olması durumunda zorlanabilirsiniz. Özel sebepleriniz nedeniyle derslere yeterli vakit ayırmıyor olabilirsiniz. Hangi nedenle olursa olsun bir dersten başarılı olamayacağınızı ve ortalamanızın düşeceğini öngörüyorsanız, dersten çekilebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız: Lisans/Dersten Çekilme

  • Bu dersi almak zorunda mıyım?

Dersin sizin için zorunlu veya seçmeli olmasına göre değişmektedir. Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız. Lisans/Ders Tanımları

  • Seçmeli olarak aldığım kredisiz bir dersten çekilebilir miyim?

Kredili bir dersten çekilir gibi gereken işlemleri yaparak kredisiz dersten de çekilebilirsiniz. İşlemleri tamamlayarak çekilmeniz durumunda kredili derslerde olduğu gibi bir sonraki dönem yeniden o dersi veya yerine geçecek başka bir dersi almak zorunda değilsiniz, ancak kayıtlarınızda dersten çekildiğinizi gösteren “W” işareti yer alacaktır. İşlem yapmadan kredisiz bir dersi bırakmanız veya başarısız olmanız durumunda, dersi yine de mutlaka tekrar etmek zorunda değilsiniz. Ancak bu durumda, kayıt dönemleri boyunca bu dersten “F” aldığınız için kayıt sistemi tarafından dersi tekrar almanız için uyarılacaksınız ve kayıtlarınızda “F” olarak görünecek. Notunuzun “F” görünmesine ve kayıt sisteminin uyarılarına rağmen mezuniyete kadar “F” notunu düzeltmezseniz, Fakülte Kurulu kararı olmaksızın Kayıt İşleri bu sorununuzu çözemeyeceğinden FEF Kurulu’na dilekçeyle başvurmanız gerekecektir. Dilekçenizde yer vereceğiniz gerekçeler Kurul tarafından kabul edilse bile mezuniyet kayıtlarınızda daimi olarak “F” kalacaktır.

  • Henüz hazırlık öğrencisiyim, bölüm derslerine hazırlık için neler yapabilirim?

Lisans derslerinin 1/3’ü İngilizce olarak verildiğinden bölüme başlamadan önce İngilizceyi iyi öğrenmiş olmanızı, hazırlığı iyi dereceyle geçmenizi bekliyoruz. Eğer yine de “yeterli zamanım var ne yapabilirim” diyorsanız, İstanbul’daki müzeleri gezmenizi, şehri anıtlarıyla birlikte tanımanızı, sanata ve kültüre zaman ayırmanızı, üniversite kütüphanesinden ve kampüsteki sosyal yaşamın olanaklarından yararlanmanızı öneririz. Bu önerilerin bütün öğrenciliğiniz boyunca geçerli olduğunu hatırlatırız.

  • Türk Dili ve Edebiyatı mezunları için iş olanakları nedir?

Türkiye, Avrupa ve ABD Üniversitelerinde akademik kariyer yaparak akademisyen olabilirler. Öğretmenlik formasyonu veren eğitim fakültelerinde bir yıllık tezsiz yüksek lisans sonrası MEB’e bağlı devlet ve vakıf okulları ile dershanelerde Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olabilirler.

Lise ve üniversitelere hazırlık dersleri veren dershanelerde öğretmenlik yapabilirler.

Eğitim dünyası dışında editorlük ve reklam yazarlığı başta olmak üzere dil ve edebiyat bilgisi gerektiren işlerin yanı sıra Türk dili ve edebiyatı dışında üniversite yaşamları boyunca geliştirdikleri çeşitli yetenek ve ilgi (öğrendikleri diğer diller, aldıkları sertifikalar ve geliştirdikleri sosyal ilişikiler sayesinde) alanlarıyla ilgili işleri yapabilirler.

  • Boğaziçi Üniversitesi kampüs yaşamı, öğrenci kulüpleri, spor, yurtlar ve diğer olanaklar hakkında nasıl bilgi alabilirim?

Ayrıntılı bilgiye http://ogrenciler.boun.edu.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

  • Burslar hakkında nasıl bilgi alabilirim?

Burslar için lütfen tıklayınız http://www.bursofisi.boun.edu.tr/Burslar.aspx.

  • Kayıt veya diğer sorunlarımla ilgili dilekçemi nereye vermeliyim?

http://fas.boun.edu.tr/ adresindeki Formlar menüsü altında yer alan Öğrenci Formları sayfasından ulaşabileceğiniz Öğrenci Dilekçe Formu’ndan çıktı alıp dilekçenizi yazabilir, gerekli imzaları tamamladıktan sonra Fen Edebiyat Fakültesi Kurulu’na verebilirsiniz. Dilekçenizde belirttiğiniz sorunun çözümü ayrıca belirli bir takvime bağlıysa FEF kurulunun genellikle Salı günleri öğleden sonra toplandığını dikkate alınız.
Ayrıca gerekli durumlarda aynı adresten "Değişim Programı Ders Saydırma Formu" ile "Yatay Geçiş Ders Saydırma Formu"nun da çıktısını alabilirsiniz.

  • Kaydımı yapamıyorum.

Harç ödenmemesi veya kütüphaneden ödünç alınmış kitabın zamanında geri verilmemiş olması gibi problemler nedeniyle kaydınızı yaptıramayabilirsiniz. Kayıt işlerine danışarak sorunu öğrenmeye çalışınız.

Lisansüstü
  • Yüksek lisans ve doktoraya başvurmak için gerekli olan bilgiler nelerdir?

Yüksek Lisans programına başvuran adaylar, bitirdikleri lisans veya lisansüstü programının herhangi bir üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olması halinde, her iki ana daldan da sınava girmek zorundadırlar. Bu öğrenciler için Yeni Türk Edebiyatı ve Eski Türk Edebiyatı okuma listeleri aşağıdaki bağlantılardan indirilebilir.

Öğrenci herhangi bir üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı lisans programı dışında bir programdan mezun olmuş ise, bilim sınavında öğrencinin çalışmak istediği anadal ve konuyla ilgili genel bilgisini gösterir soruları cevaplandırması istenecektir. Buna göre, bu adayların Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olan adayların okuma zorunluluğu olan Yeni Türk Edebiyatı ve Eski Türk Edebiyatı okuma listelerini okuma zorunlulukları yoktur.

Okuma listeleri için tıklayınız.

  • Bölümünüzde tezsiz yüksek lisans yapılabiliyor mu?

Hayır.

  • Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora programlarının dili İngilizce mi?

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim dili İngilizcedir. Yüksek lisans ve doktora için başvuru yapacak adayların, aşağıda listelenen sınavlardan/testlerden herhangi birini başarmaları gerekmektedir. Resmi dili İngilizce olan ülkelerin vatandaşlarının İngilizce yeterliklerine, Yabancı Diller Yüksekokulu’nun mülakatı ve gerektiğinde yazılı sınav sonucuna göre karar verilir.

Sınavlar:

BUEPT (Bogazici University English Proficiency Test)
(Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı)
Minimum Puan: 60
Bu sınav Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu (Bogazici University School of Foreign Languages) tarafından senede birkaç kere düzenlenir. Sınav tarihleri hakkındaki gerekli bilgileri elde etmek için Yabancı Diller Yüksek Okulu'na başvurunuz. Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı'nın geçerlilik süresi iki yıldır. http://www.yadyok.boun.edu.tr

USA: TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
Minimum Puan: 550, TWE: 4.5
Bilgisayarlı TOEFL: 213, TWE: 4.5
TOEFL IBT Test: 79, TWE: 24
Birçok ülkede yıl boyunca haftada en az birkaç kere olmak üzere düzenlenen bu sınavın geçerliliği iki yıldır. Üç tarz TOEFL da TWE bölümüyle beraber kabul edilir.

UK: IELTS Test (International English Language Testing System)
Minimum Puan: 7
İngiliz Kültür Merkezi (British Council) tarafından düzenlenen bu sınavın geçerliliği iki yıldır.


Son Güncelleme: 10:40:38 - 13.11.2023